Ziua Numărului Unic de Urgență 112 sărbătorită de membrii Clubului de Excelență

Milioane de europeni sărbătoresc, în fiecare an, pe 11 februarie, numărul de urgență 112. În urmă cu 10 ani, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană au semnat o convenție, pentru a introduce o zi europeană anuală, pentru numărul care salvează vieți  în fiecare zi. Astfel, Parlamentul European a vrut sa tragă un semnal de alarmă deoarece mai mult de jumătate dintre cetăţenii europeni nu au cunoştinţă despre numărul de urgență 112. Ziua a fost sărbătorită și de copiii înscriși la Clubul de Excelență al Fundatiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Pentru a marca ziua europeană a numărului de urgență 112, Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a organizat, în parteneriat cu Crucea Roșie Română a Sectorului 1, un curs de de prim ajutor premedical și de educație sanitară pentru copiii și tinerii  particianți la cursurile organizate în cadrul Clubului de Excelență.

Fotografii: Dan Marinescu/FDV

Un curs de prim ajutor este vital, pentru ca nu știm niciodată când ne putem întâlni cu o situație când este nevoie de ajutorul nostru, noi ii putem ajuta pe alții și ne putem ajuta pe noi. Copii au fost informați despre situația unei victime inconștiente care respiră și are puls, ce trebuie să facă în situația respectivă, despre stopul cardio respirator, despre resuscitare și defibrilator. De asemenea, am vorbit despre numărul de urgență 112 și ce trebuie să spunem în cazul unui apel”, a declarat Cristiana Buciu, instructor de prim ajutor Crucea Rosie.

Reprezentanții Crucii Roșii Române au desfășurat o serie de demonstrații și prezentări cu instructori specializați în domeniul primului ajutor premedical. Aceștia le-au pus la dispoziție participanților manechine cu afisaj electronic pentru prezentarea manevrelor de resuscitare, defibrilatoare și materiale consumabile. Elevii clubului de excelentă au fost implicați și în efectuarea unor manevre de de acordare a primului ajutor.

Cursul de prim ajutor a fost un bun prilej de a informa participanții asupra situaţiilor care fac obiectul apelării numărului unic de urgenţă şi ce anume trebuie să facă într-o situaţie specifică. În cadrul acestei campanii de educare şi informare, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în parteneriat cu Crucea Roșie Română a Sectorului 1, participanții au aflat, de asemenea, că numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 trebuie folosit doar atunci când este necesară intervenţia agenţiilor specializate de urgenţă.

Numărul de urgență 112 trebuie folosit doar în situații de urgență reală și în cazul în care ne confruntam cu orice fel de accident, de la accidente casnice, până la accidente întâmplate pe stradă”, a declarat Cristina Pandela, voluntar instructor de prim ajutor Crucea Rosie.

Copiii care sunt înscriși la cursurile organizate de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României participă, pe parcursul întregului an, la mai multe campanii de informare, comunicare și educare cu privire la teme care privesc mediul, sănătatea și educația civică.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *