Ștefan Tomici

Ştefan Tomici: un mic geniu, o minte sclipitoare, dublu campion naţional la şah, multiplu medaliat al turneelor de şah… la 13 ani!
Un copil excepţional, de o maturitate tulburătoare, care îşi păstrează totuşi copilăria. Privindu-l pe Ştefan poţi afla atât de multe. Despre muncă, dăruire, ambiţie, credinţă. Dar şi despre competiţie, victorie, înfrângere. Poţi afla că în sportul minţii, superstiţiile îşi au locul lor. Privindu-l pe Ştefan, ori alţi copii asemeni lui, poţi regăsi motivele pentru care am putea fi mândri că suntem români.
Ştefan joacă şah de performanţă de la 6 ani, iar de atunci până acum a obţinut 22 de cupe şi 40 de medalii. Prima medalie de aur a câştigat-o la 10 ani, după care premiile nu au mai încetat să apară. În fiecare lună, câte un concurs, două, trei… A reprezentat România la concursuri internaţionale şi la campionatele europene de şah, de unde s-a întors, mai de fiecare dată, cu câte un premiu.
I-a întâlnit şi s-a bucurat de aprecierea unora dintre cei mai mari maeştri ai şahului naţional şi internaţional: Anatoli Karpov – triplu campion mondial, marele maestru indian Viswanathan Anand (37 ani) – campion mondial în 2007 şi 2008, Dieter Nisipeanu şi Elisabeta Polihroniade – unii dintre cei mai buni şahisti români ai ultimilor ani.
Pe campionul mondial Viswanathan Anand, Ştefan a avut ocazia de a-l întâlni şi în faţa unei table de şah. S-a întâmplat în noiembrie 2009, când campionul a fost invitat în România, la simultanele de la Palatul Parlamentului. Iar dintre cele 20 de partide susţinute de maestrul internaţional contra şahiştilor români, cea jucată contra juniorului Ştefan Tomici a avut cea mai lungă durată.
Însă chiar dacă nu a reuşit să-l învingă aşa cum îşi propusese, Ştefan a primit atunci, de la cel care a intrat în istoria şahului mondial, multe încurajări de a continua in acelaşi stil şi de a-şi urma visul, acela de a deveni un mare maestru al şahului.
La 12 ani, Ştefan Tomici a devenit campionul naţional la şah practic şi la dezlegări şi  a fost medaliat cu bronz la şah rapid.
Iar acum, micul geniu care joacă în gând partidele de şah, a obţinut o nouă medalie la Campionatele Europene pentru juniori la şah rapid, blitz şi dezlegări desfăşurate la Subotica, în Serbia, între 9 şi 11 iulie 2010. Şi astfel o nouă medalie se adaugă pe panoplia cu premii a lui Ştefan. Datorită rezultatelor obţinute de el şi de ceilalţi tineri membri ai delegatiei, în acest an, România a ocupat locul 2 în rândul echipelor participante.
Însă pentru Ştefan provocările şahului sunt departe de a se sfârşi. Visul lui este ca în acest an să obţină trofeul la Campionatul mondial individual de şah pentru juniori organizat în luna octombrie a acestui an în Grecia.
În îndeplinirea acestui deziderat, îi este alături Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României care i-a oferit fondurile necesare participării la campionatul european din Serbia şi pregătirii pentru competiţia din toamnă.
[oqeygallery id=81]
Fotografii arhiva personala Stefan Tomici