Speakeri de renume mondial i-au învăţat pe profesorii din România cum să predea limba engleză

Peste 1000 de profesori de limba engleză din România au participat, sâmbătă 23 martie, la prima ediţie a Conferinţei Naţional Geographic Learning Day. Ei au învăţat depre noi metode de predare a limbii engleze de la cei mai buni speakeri în domeniu. Prezenţa la conferinţă a fost gratuită, aşa că orice profesor a putut să participe la acest eveniment și să învețe de la cei mai cunoscuţi speakeri din domeniu.

Autor de materiale educaţionale şi cărţi de specialitate, premiat cu multiple distincţii internaţionale, John Hughes a ţinut dascălilor de la noi un discurs creativ despre dezvoltarea gândirii critice la elevi. El a vorbit şi despre importanţa experimentelor şi a proiectelor personale introduse în modul de predare a limbii engleze.

La cursurile de engleză, le oferim elevilor informaţii. Le-am spus profesorilor români că este minunat să le dăm elevilor informaţii, dar apoi, ei trebuie să pună întrebări, să facă „research”, să facă proiecte de lucru individual sau chiar să realizeze propriul videoclip. Să facă experimente este mai eficient pentru elevi şi mai memorabil, ceea ce face ca engleza să fie mai autentică, le dă cursanţilor mai multă autonomie cand vine vorba despre procesul de  învățare” – John Hughes, autor cursuri National Geographic Learning’s Life.

Fotografii: Dan Marinescu/FDV

Invitatul special al Conferinței National Geographic Learning Day, Hetain Patel, le-a vorbit profesorilor, într-un mod cu totul original, despre limba engleză autentică, despre modurile în care ne exprimăm diferit în aceeaşi limbă, în funcţie de locul din care venim, sau despre importanţa limbajului corpului. Este unul dintre cei mai fascinanţi speakeri din acest domeniu, artist cunoscut în întreaga lume pentru operele sale de artă pline de umor.

Eu vorbesc despre diferite manifestări în engleză, diferite tipuri, diferite accente. Vorbesc despre perspectiva mea personală. Familia mea e din India şi eu sunt născut în Anglia, deci am o relaţie interesantă cu engleza. De asemenea, sunt artist, iar în meseria mea utilizez limba autentică, cultura, aşa că sunt gata să împărtăşesc din experienţa mea” – Hetain Patel, Speaker TED.

National Geographic Learning Day a fost prima conferință organizată în România de către prestigioasa editură specializată în producerea materialelor ELT/ EFL / ESL. Participarea la conferință a fost gratuită. Tema primei ediții a Conferinței National Geographic Learning Day a fost:  ”Metode moderne și perspective globale în predarea limbii engleze”.

Este prima conferinţă pe care o organizăm pentru National Geografic Learning şi am avut surpriza să constatăm că interesul profesorilor de limba engleză a fost unul foarte mare. Ne bucură acest lucru deoarece asta înseamnă că le oferim acestora ceea ce au nevoie„, a declarat Daniela Văduva, Director General Fischer International.

Conferinţa National Geographic Learning Day a fost organizată de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei și  Centrul de Carte Fischer International.

 

Prezentare speakeri:

JOHN HUGHES este autorul seriei de cursuri National Geographic Learning’s Life

Autor de materiale educaționale și cărți de specialitate de limba engleză și specialist în pregătirea profesorilor ELT, John Hughes a fost premiat cu multiple distincții internaționale, în domeniul educației. Cu peste 30 de cărți publicate, cea mai cunoscută serie de cursuri a sa este National Geogrpahic Learning Life. El este, de asemenea, coautor al celei mai noi ediții English World, cea de-a treia. În calitate de instructor de profesori, a condus cursuri, ateliere de lucru și prezentări de conferințe în peste 40 de țări. Specializarea sa principală este dezvoltarea de materiale educative și diminuarea decalajului dintre teorie și practică. Încă mai predă și dezvoltă propriile materiale cu studenții de la Oxford.

În cadrul primei Conferințe  National Geogrpahic Learning Day, John Hughes a susținut două prezentări:

”Faceți gândirea critică parte din cursurile de predare”

Termenul de gândire critică are multe definiții și este adesea văzut ca ceva îndepărtat și deconectat de la sala de clasă, unde au loc cursuri în fiecare zi. Participanții au putut învăța ce înseamnă gândirea critică în contextul predării limbii engleze și motivele pentru care echilibrarea gândirii la nivel mental inferior și superior pot ajuta în dezvoltarea tinerilor, în context educativ. Au descoperit cum gândirea critică poate deveni o parte integrantă a predării, ceea ce duce la planificarea eficientă a lecțiilor, la motivarea activităților care au loc în clasă și la studenți care vor fi fericiți să facă studiu individual. Participanții au dobândit tehnici și activități practice din noua carte a profesorului, de dezvoltare de gândire critică în ELT, utilizând exemple din cartea Life, Second Edition.

”Personalizarea impersonalului”

Personalizarea în sala de clasă reprezintă o modalitate eficientă de a valorifica diversitatea bogată a cunoștințelor și experienței elevilor și studenților pentru a face studiul unei limbi străine memorabil. Cu toate acestea, aplicarea procesului de personalizare poate fi adesea destul de limitat. Uneori vom folosi doar personalizarea la începutul unei lecții, pentru a introduce subiectul sau pentru a exersa un limbaj într-un mod superficial. De asemenea, este ușor să fim prinși în capcana presupunerilor despre ceea ce studenții noștri sunt dispuși să discute. În această prezentare profesorii au aflat ce înseamnă cu adevărat personalizarea, motivația pentru a o folosi și cum să pună în aplicare câteva activități practice care îi vor ajuta să pună capăt decalajului dintre individ, limbă și restul lumii.

 

HETAIN PATEL este unul dintre cei mai fascinanți speakeri TED

El a venit pentru prima dată în România, pentru a participa la Conferința National Geographic Learning Day, ca invitat special.

Este un artist britanic, cunoscut în întreaga lume pentru operele sale de artă care explorează complexitatea subtilă și, adesea, plină de umor, a formării identității. El susține conferințe, expoziții de fotografie și spectacole live pentru galerii și teatre din întreaga lume, inclusiv Tate Modern și Opera Regală din Londra. HETAIN PATEL este, de asemenea, unul dintre cei mai cunoscuți și experimentați speakeri TED.

Prin operele sale HETAIN PATEL pune în context multiple moduri prin care o persoană poate privi și exprima idei complexe. Un element comun pentru toate lucrările sale este limbajul corpului, folosindu-l ca instrument principal pentru a comunica.

Inspirat de un citat al lui Bruce Lee, lui Hetain îi place ideea de identitate în care este „lipsit de formă, lipsit de constrângeri, precum apa”. Această filosofie este încorporată adânc în viața sa creativă și profesională. Fiind un britanic de origine indiană, căsătorit cu o franțuzoaică de origine spaniolă, această fluiditate a limbilor, geografiei și gândirii îi modelează constant viața și arta.

În cadrul Conferinței National Geographic Learning Day, Hetain Patel  a susținut prezentarea cu tema: „Există o limbă engleză autentică?”

Răspunsul la întrebarea „De unde sunteți?” a devenit din ce în ce mai greu de exprimat deoarece populația este din ce în ce mai mobilă. Hetain Patel este un artist conceptual a cărui prezentare TED Talk 2013, cu tema „Cine sunt eu? Gândiți-vă din nou!”, a provocat publicul să privească dincolo aspectele de suprafață. Astăzi, Hetain încearcă să exploreze ramificațiile acestei întrebări și tema identității, limbii și culturii globale în secolul XXI. Prezentarea lui se va concentra pe întrebările care ne determină identitatea și pe identificarea celor mai bune răspunsuri la întrebarea ”Poate exista într-adevăr o engleză autentică”?

 

TIM PEARSE lucrează în domeniul ELT de peste 20 de ani

În 2013 a început să lucreze pentru National Geographic Learning și deține în prezent poziția de Business Development Manager. Este pasionat de metodologia de a motiva și de a inspira studenții, prin realizararea unor materiale educaționale inovatoare, folosind resurse din viața reală, care să ajute la învățarea limbii engleze într-un mod practic și autentic. Tim este din Anglia, îi plac filmele și documentarele, călătorește mult și încearcă să joace șah.

În cadrul Conferinței National Geographic Learning, Tim Pearse a susținut prezentarea ”Ce pot face National Geographic și TED Talks pentru dumneavoastră!”

Prezentarea originală a lui Tim a oferit o imagine de ansamblu asupra procesului de învățare National Geographic, a resurselor și metodologiei sale. El a examinat raționamentul din spatele utilizării imaginilor uimitoare și a videoclipurilor; modul în care abilitățile de bază sunt integrate în cursuri și de ce cred specialiștii  National Geographic Learning că o abordare unică și inovatoare a învățării limbii engleze în această lume în continuă schimbare poate ajuta elevii de toate vârstele să-și atingă întregul potențial. Prezentarea s-a bazat pe o varietate de resurse de învățare de la National Geographic, inclusiv TED Talks.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *