România a obţinut titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice

Echipa României, formată din covăsneanul Radu Cotarcea şi clujeanul Octavian Buta, reprezentând Universitatea Babeş Bolyai, a obţinut titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, organizat în India, primul obţinând şi locul al VI-lea din lume la vorbitori.

Potrivit coordonatorului organizaţiei Saint George Debate Club, din Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, la Chennai (India) a fost organizat Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, concurs la care au participat sute de echipe din întreaga lume, care s-au confruntat cu argumente, pe moţiuni extrem de controversate, finala campionatului având loc vineri.

Guruianu a menţionat că România a participat cu trei echipe şi a reuşit o performanţă „rară”, având una dintre ele în finală, Radu Cotarcea şi Octavian Buta, altă echipă care s-a oprit în semifinale, formată din Ioana Stupariu şi Călin Mureşanu, o a treia echipă, formată din debutanţii Flaviu Miron şi Bogdan Gliga, oprindu-se în grupe, aceştia din urmă fiind câştigătorii din acest an de la Saint George City of Debate.

Campionatul Mondial de Dezbateri Academice este cea mai mare competiţie de dezbateri din lume, ediţia precedentă desfăşurându-se la Cape Town, în Africa de Sud.

La actuala ediţie a Campionatului Mondial de Dezbateri Academice, care s-a desfăşurat în perioada 26 decembrie 2013 – 4 ianuarie 2014, au fost peste 350 de echipe participante.

Debate Club Sfântu Gheorghe (Saint George Debate Club) face parte din Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR), o organizaţie neguvernamentală, non-profit, înfiinţată în anul 1998. Din 2002, ARDOR are o structură descentralizată, fiind compusă din şase organizaţii regionale: ARDOR Banat, ARDOR Transilvania, ARDOR Muntenia, Asociaţia Transilvana Disputa -în limba maghiară, Asociaţia de Educaţie Socială şi Clubul de Dezbateri Academice Iaşi, care au aceeaşi misiune: susţinerea educaţiei prin dezbateri, promovând dialogul argumentat şi gândirea critică.

sursa: mediafax.ro