ROBOCHALLENGE, cea mai mare competiție de robotică din Europa are loc la București

Liga Studenților Electroniști și Universitatea Politehică București, în parteneriat cu Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României – prin Senatul Știițific, vă invită, în perioada 3-4 noiembire, începând cu ora 11:00, la ROBOCHALLENGE 2018, cel mai mare concurs de robotică din Europa.

ROBOCHALLENGE 2018 va avea loc în Campusul Leu al Universității Politehnica București, corpul D. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc în data 2 noiembrie 2018, în sediul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, din Bulevardul Iuliu Maniu, nr. 1-3.

Peste 500 de participanți din 15 țări precum Mexic, Turcia, Brazilia sau Japonia s-au înscris la concursul internațional dedicat iubitorilor de robotică, ajuns deja la ediția a XI-a.

Creativitatea, ingeniozitatea și cunoștințele bogate sunt cele care contează cel mai mult în oricare dintre cele 13 probe de concurs: Mega Sumo, Mini Sumo, Micro Sumo, Labirint, Line Follower,  Fotbal, Line Follower Enhanced, Air Race, Roboti Humanoizi, Freestyle Showcase, probele speciale pentru tinerii pasionați de până la 18 ani: Mini Sumo – Kids și Line Follower – Kids.

Ca o noutate a acestei ediții, în cadrul concursului ROBOCHALLENGE  2018 a fost introdusă o nouă probă: Humanoid Sumo, foarte populară în concursuri similare din întreaga lume. Probele au fost special concepute pentru ca orice pasionat de robotică să își poată pune în evidență calitățile, prin roboți care vor duce lumea la următorul nivel.

Câștigătorii concursului vor primi, pe lândă premii în bani, kit-uri de dezvoltare pentru electronică, diverse device-uri electronice, diplomă de participare, acreditare internațională în domeniul roboticii și invitații în Japonia, la Tokio, timp de 7 zile, în vederea participării la Concursul Internațional All Japan Robot-Sumo Tournament.

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României va oferi un premiu de 500 de euro unui participant la secțiunea Freestyle Showcase, al cărui robot sau proiect electronic va impresiona prin originalitate, creativitate, tehnologia folosită și inovațiile aduse. Prin această inițiativă FDVDR dorește să susțină inovația, dezvoltarea și promovarea valorilor umane și profesionale în domeniul tehnic și științific.

În ce constă probele din concurs?

 Mega Sumo, Mini Sumo si Micro Sumo presupun confruntări 1 la 1 dintre doi roboți. Scopul este eliminarea adversarului din ring prin împingere sau ridicare. Diferențele între cele 3 probe constă în dimensiunile și greutatea roboților, dar și dimensiunea și materialul terenului pe care se desfășoară lupta.

Fotbal – proba în care roboții trebuie să înscrie cât mai multe goluri în poarta adversă. Suprafața de joc este un stadion cu două porți dotate cu led-uri puternice deasupra, iar cele două jumătăți de joc au culori diferite (alb și negru). Distincția dintre suprafețele de joc este esențială, robotul fiind pus în situația de a alege poarta corectă cu ajutorul senzorilor optici

Line Follower și Line Follower Enchanced – se desfășoară pe o suprafață albă pe care este trasat un circuit asemănător unuia de Formula 1… cu obstacole (o linie punctată, un pod pivotant și o cărămidă). Robotul pleacă de la linia de Start, parcurge traseul depășind pe  rând obstacolele și se îndreaptă la Stop (Stop și Start sunt în același punct). Câștigător este declarat robotul cu cel mai scurt timp de parcurgere a traseului.

 Labirint – sau “Proba Labirintului”. Doi roboți intră simultan într-un labirint, iar primul care reușește să iasă va câștiga înfruntarea. Labirintul este construit cu pereți, are fundături și roboții se pot întâlni pe traseu.

Roboți umaniozi – își propune să testeze robo-concurenții în 3 etape: păstrarea echilibrului în urcarea scărilor, mersul pe diverse suprafețe și o probă la alegerea echipei, punctată pentru dificultate și originalitate.

Air Race – roboții zburători trebuie să realizeze forma cifrei 8 în jurul a doi stâlpi ce se află la o distanță de câțiva metri unul de celălalt, demonstrându-și astfel viteza și abilitatea de manevrabilitate în trei dimensiuni.

 Freestyle Showcase este secțiunea în care pot concura roboții care nu se încadrează niciunei alte categorii. Proiectanții vor prezenta unei comisii specializate modul de realizare al robotului, atât din punct de vedere electric, mecanic, dar și al programării și vor susține o demonstrație privind funcțiile robotului înscris în concurs.

Iar în acest an, Robochallege vine cu o nouă probă ce vă v-a pune la încercare abilitățile și spiritul competitiv: Humanoid Sumo – în cadrul acestei probe, ca și în artele marțiale tradiționale japoneze, roboții încearcă să își împingă oponentul în afara ringului.

 

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.