Revista Felicia : Micul geniu Ştefan Tomici

Articol publicat în Revista Felicia în data de 18 noiembrie 2010

Privindu-l pe Ştefan, poţi afla atât de multe despre muncă, dăruire, ambiţie, credinţă. Dar şi despre competiţie, victorie, înfrângere. Poţi afla că în sportul minţii, superstiţiile îşi au locul lor.
Ştefan joacă şah de performanţă de la 6 ani şi a obţinut 22 de cupe şi 40 de medalii. Prima medalie de aur a câştigat-o la 10 ani, după care premiile nu au mai încetat să apară. A reprezentat România la concursuri internaţionale şi la campionatele europene de şah, de unde s-a întors, mai de fiecare dată, cu câte un premiu.
S-a bucurat de aprecierea unora dintre cei mai mari maeştri ai şahului internaţional şi naţional: Anatoli Karpov, marele maestru indian Viswanathan Anand, Dieter Nisipeanu şi Elisabeta Polihroniade.

Şah mat la Parlament
Ştefan a fost tânărul care a dat sah mat… la Parlament, în cadrul unui simultan la care au participat mai mulţi parlamentari. Şi aici rezultatul final a fost categoric în favoarea tânărului, care a câştigat toate cele zece partide disputate. Simultanul a fost organizat la Clubul Parlamentarilor “Ion Raţiu” din Camera Deputaţilor de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Şi, cum era de aşteptat în cazul unui tânăr atât de talentat, pentru Ştefan, provocările şahului sunt departe de a lua sfârşit. Îşi doreşte să fie cel mai bun, şi pentru asta se antrezează. De curând a participat la cea mai importantă competiţie a şahiştilor – Campionatul Mondial individual de şah pentru juniori, desfăşurat în noiembrie, în Porto Carras (Grecia).
Ştefan a obţinut 5 victorii, 3 remize şi a avut doar 3 înfrângeri. Este decis însă ca anul viitor, la aceeaşi întrecere, să nu mai aibă nicio înfrângere. În îndeplinirea acestui deziderat îi este alături Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, care îi oferă sprijin pentru antrenamentele zilnice şi acoperă fondurile necesare participării la competiţiile naţionale şi internaţionale.
Mai multe fotografii cu Ştefan şi informaţii despre premiile obţinute pe blogul său: www.fundatiadanvoiculescu.ro/stefantomici.