Profesorii Clubului de Excelență participă la Festivalul Educației

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României va participa, în calitate de partener educațional, la prima ediție a festivalului dedicat educației, EdFest. Festivalul se va desfășura în cadrul Muzeului Pedagogic din Brașov, în perioada 5 februarie – 23 martie 2019, și va cuprinde activități complementare adresate dascălilor.

În cadrul festivalul dedicat dascălilor vor avea loc o serie de ateliere, cu teme diverse, precum: dezvoltarea inteligenței emoționale, teatru, muzică, metode alternative de predare, educație civică în context electoral, valorizarea copiilor cu potențial ridicat.

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României va organiza, în cadrul EdFest, două dintre cele mai apreciate ateliere. Atelierul „National Geographic Learning Teaching Perspectives”, care va avea loc pe 20 februarie și care prezintă metode moderne de predare și învățare a limbii engleze pe care se bazează materialele National Geographic Learning. Iar pe 5 martie va avea loc atelierul de ”Dezvoltare personală” – Suport pentru procesul de învățare, care urmărește să le ofere participanților o suită completă de instrumente de bază pentru a susține dezvoltarea personală a elevilor, procesul de cunoaștere de sine și de relaționare cu ceilalți.

EdFest se adresează, în special, cadrelor didactice, dar și altor persoane interesate de educație.

EdFest aduce specialiști care să ajute dascălii să țină pasul cu cerințele actuale. Consider că cea mai bună investiție pe care o putem face este în educație. Plusul de valoare pe care îl așteptăm de aici va veni și se va concretiza în generații viitoare echilibrate, capabile, pe care le putem avea numai cu un sistem educativ competent, cu oameni valoroși la catedră”, spune Ioana Duică, organizator al primei ediții EdFest la Brașov.

Ateliere în cadrul EdFest 2019:

Primul atelier din acest festival al educației va avea loc pe data de 5 februarie 2019 și se intitulează „Cum să fii un cadru didactic memorabil”, susținut de Dana Lupșa, profesor la Facultatea de Științe Economice și Administrarea Afacerilor, cu un doctorat în management și care deține propria afacere în domeniul comunicării și imaginii. Participanții la acest workshop vor fi recunoscuți ca specialiști, vor fi mai cunoscuți, vor avea o imagine profesionistă, se vor „vinde” mai bine și vor deveni memorabili indiferent că e vorba de elevi, părinți, profesori sau mass-media.

EdFest continuă cu un atelier de Teatru Playback, în data de 6 februarie 2019, în cadrul căruia veți avea ocazia să testați și să puneți în practică construcții simple prin care să interpretați povești colegilor iar în reprezentație veți fi parte din echipa de „actori” care vor reda poveștile din audiență. Evenimentul va fi susținut de Irina Ștefănescu, care lucrează la nivel internațional ca facilitator, coach și formator, pasionată de maximizarea inteligenței colective prin metode active, fiind certificată în psihodramă, sociodramă și coaching.

Pe 8 februarie 2019, cei interesați sunt invitați la atelierul „Joaca de-a Emoția”, în care Florin Alexandru, co-autor al best-sellerului „Copilul tău este un geniu”, fondator Tikaboo și creator al jocului EQ Game, îi invită pe cei interesați să înteleagă că inteligența emoțională este o necesitate. Tot în 16 februarie 2019, după-amiaza, Mariana Uliță va susține atelierul „Metoda Montessori”, ce vine în întâmpinarea educatorilor și a altor persoane interesate care doresc să descopere metoda de educație alternativă Montessori și cum o pot aplica. Mariana Uliță este președinte al Asociației pentru Dezvoltarea Educației Montessori în Romania afiliată la Asociation Montessori Internationale (AMI). Din 2013 Mariana Uliță este director la Montessori Institute of Bucharest, institut acreditat de AMI pentru formarea de educatori Montessori.

Atelierul de facilitare grafică din 10 februarie 2019 este important deoarece în acest proces folosim imagini și simboluri pentru a crea o legătură cu partea vizuală, emoțională a creierului în timp ce adăugăm structura. Work-shop-ul va fi oferit de Andreea Buzec, care are o experiență de peste zece ani în design-ul și implementarea de procese de învățare și proiecte pe teme legate de dezvoltare locală, advocacy, antreprenoriat, comunicare, leadership, facilitare, organizare comunitară atât în România, cât și în alte țări.

Participanții la cursul „Relațiile Funcționale cu Liderii de Mâine” din data de 11 februarie 2019, din cadrul EdFest, vor descoperi care sunt pârghiile și cum stimulezi personalități diferite astfel ca procesul educațional să hrănească leadership-ul și să fructifice potențialul fiecărui copil. Atelierul este desfășurat de Mihaela Feodorof, cea care a adus în România teste de evaluare vocațională pentru adolescenți, teste pentru maximizarea potențialului și teste de evaluare cognitivă, recunoscute la nivel internațional.

Atelierul de Comunicare Relațională prin Metoda ESPERE® – Energie Specifică Pentru o Ecologie Relațională Esențială – din 16 februarie 2019 este unul interactiv și va fi susținut de Dana Dragomirescu, trainer și consilier în comunicare relațională prin Metoda ESPERE®. Aceasta este o metodă vie, vizuală și energică și oferă instrumente și tehnici ce se pot aplica în toate relațiile pe care le avem pentru a învăța cum să ne exprimăm mai bine și cum să comunicăm cu ceilalți pentru a putea păstra relațiile noastre vii și armonioase.

Atelierul „National Geographic Learning Teaching Perspectives” din 20 februarie 2019 prezintă metodele moderne de predare și învățare a limbii engleze pe care se bazează materialele National Geographic Learning. Utilizarea imaginilor și a conținutului National Geographic, folosirea clipurilor TED, accentul pus pe dezvoltarea abilităților necesare secolului XXI, precum gândirea critică și creativă, educația digitală și vizuală, dezvoltarea abilităților de comunicare și de prezentare și a limbajului autentic, toate contribuie la învățarea eficientă a limbii engleze, dar și la educarea elevilor în spirit global.

În 23 februarie 2019, dascălii sunt invitați să ia parte la atelierul „Predarea Muzicii prin Metode Interactive”, ce propune un curs activ bazat pe mișcare, improvizație, ritm și creativitate. Cursul va fi însoțit de instrumente cu coarde, de suflat și de percuție și va conține idei și materiale didactice pentru învățătorii prezenți. Atelierul va fi susținut de Ioana Damian Bitere, absolventă a Universității Nationale de Muzică din București, secția canto clasic și solistă a Operei Comice pentru Copii din București timp de zece ani.

Pe 2 martie 2019, este programat atelierul „Ora de Școală ca o Poveste” ce se constituie într-o invitație către profesori de a introduce în orele lor mai multă poveste și va fi oferit de Claudia Chiru, profesor în învăţământul primar la Şcoala nr. 195 din Bucureşti. În 2013, a fondat Şcoala Alternativă de Gândire Aplicată – SAGA Kid din Bucureşti, pe care o dezvoltă şi în prezent și un ONG care oferă programe educaţionale alternative. Scopul atelierului este îmbunătățirea comunicării de zi cu zi, cu copiii și reducerea conflictelor din sala de clasă.

Atelierul de ”Dezvoltare personală” – Suport pentru procesul de învățare va avea loc pe 5 martie. Orice profesor își dorește mai mult, nu doar ca elevii să învețe lecția în fiecare zi. El își dorește ca elevul să folosească toate cunoștințele pe care le primește în clasă pentru a-și dezvolta gândirea și pentru a deveni, pas cu pas, un viitor adult echilibrat, care înfruntă cu încredere viața. Tocmai de aceea, dincolo de cunoștințele teoretice pe care le împărtășește clasei, pentru un profesor este esențială relația pe care o construiește cu elevul și abilitatea de a-l susține de-a lungul traseului său de creștere. Alături de familie și de mediul de prieteni, dascălul joacă un rol esențial în ghidarea elevilor pe calea analizei și descoperirii de sine. De aceea, Atelierul de ”Dezvoltare personală” urmărește să le ofere participanților o suită completă de instrumente de bază pentru a susține dezvoltarea personală a elevilor, procesul de cunoaștere de sine și de relaționare cu ceilalți.

Scopul atelierului „Educația Civică în Context Electoral” din 7 martie 2019 este de a crește gradul de înțelegere a rolului educației civice în context electoral pentru dascăli și este adresat profesorilor de gimnaziu și de liceu din județul Brașov. Pregătirea în acest domeniu va fi oferită de Septimius Pârvu, expert în bună guvernare și procese electorale în cadrul Expert Forum.

Atelierul „Pașaport de Viață Bună” din 23 martie 2019 va încheia seria evenimentelor programate în cadrul EdFest și va atinge teme precum ce este și ce nu este educația; cum să creăm mentalități de succes; competențentele viitorului se învață astăzi; neuroștiințele ne arată harta; cheia care descuie mintea și sufletul copilului. Workshop-ul va fi susținut de Mirela Horumbă, supranumită „psihologul părinţilor”, cu certificare internaţională în metoda Kids Skills, metoda Feuerstein, Instrumental Enrichment, educator parental la Circle of Security şi psihoterapeut cu drept de liberă practică acreditat de Colegiul Psihologilor din România.

Toate atelierele din cadrul EdFest se vor desfășura la sediul Muzeului Pedagogic Brașov (șos. Cristianului nr. 1 – 3). Festivalul își propune să devină o tradiție la Brașov și, de ce nu, și în alte orașe ale țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *