Premiul Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României

Cel mai mare premiu individual din istoria recenta – 3 miliarde de lei – va fi acordat de Academia Romana incepind cu 2007. FUNDAŢIA DAN VOICULESCU PENTRU DEZVOLTAREA ROMÂNIEI va finanta anual aceasta initiativa.

Premiul isi propune sa recompenseze persoana cu cea mai mare contributie la schimbarea in bine a Romaniei. El va fi acordat anual unui compatriot al carui efort a contribuit vizibil si semnificativ la cresterea materiala si spirituala a societatii romanesti.
Numele cistigatorului va fi anuntat de un juriu nominalizat de Academia Romana. Valoarea sa este de 3 miliarde de lei sau aproximativ 110.000 de dolari. Orice cetatean roman poate fi propus pentru premiu, de catre oricine, cu conditia ca nominalizarea sa nu vina de la el insusi.
„Avem nevoie sa reconstruim modele. Si sa le ajutam sa isi implineasca misiunea” a declarat academicianul Florin Gheorghe Filip, vicepresedintele Academiei. „Nu e vorba de un concurs pentru 100.000 de dolari – e vorba de o ocazie de a ne repune in discutie valorile. Vrem ca modelele sa respecte din nou definitia din dictionar.”
„Puterea acestui premiu sta, pina la urma, in cei care decid: Academia. O institutie care are caderea morala si competenta sa judece opera unui om” spune prof. univ. dr. Dan Voiculescu. „In acelasi timp, orice roman poate numi un compatriot care merita sa fie ajutat sa-si implineasca destinul. E si un exercitiu civic, daca vreti. Eu n-am sa fac nici o nominalizare. Imi doresc de la acest premiu un singur lucru: sa incepem sa pretuim faptele mai mult decit vorbele”, a adaugat el.
Procedurile de promovare, de colectare a candidaturilor, de selectie si nominalizare sunt incredintate Academiei Romane. FUNDAŢIA DAN VOICULESCU PENTRU DEZVOLTAREA ROMÂNIEI nu va influenta sub nici o forma procesul de nominalizare. Premiul este individual. În cazuri cu totul excepţionale, Premiul poate fi acordat ex-aequo, dar nu la mai mult de 2 persoane cu preocupări şi rezultate asemănătoare în domeniu, care vor beneficia de atribuirea şi partajarea egală a premiului în acelaşi an.