POVESTEA UNEI IERNI CENTENARE

Peste 300 de copii talentați și frumoși au adus magia colindelor, în spectacolul organizat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României la Cercul Militar Național din București. Ca în fiecare an, copiii care participă la Cursurile de Educație Muzicală, organizate în cadrul ”Clubului de Excelență”, alături de  invitații lor, copii de la școli și cluburi de copii din București și din țară, au pregătit un spectacol de colinde, dansuri și tradiții românești.

În acest an spectacolul organizat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României s-a numiat ”POVESTEA UNEI IERNI CENTENARE” și a marcat, totodată, Centenarul Marii Uniri. Copiii au prezentat un program de dansuri, poezii şi cântece de Crăciun, în prezenţa părinţilor, a bunicilor şi a prietenilor.

Fotografii: Dan Marinescu/FDV

Întregul eveniment a fost pregătit cu multă dăruire de către copii, fiind structurat pe două componente: un spectacol artistic și expoziția “România, materie-spirit-esență”, dedicată, de asemenea, Centenarului Marii Uniri, care a cuprins lucrări realizate de copiii care participă la cursul de ”Arte Vizuale” din cadrul ”CLUBULUI DE EXCELENȚĂ” și copii de la Clubul Copiilor Horezu. Într-o atmosferă caldă, inspirat deopotrivă de magia Crăciunului și de copilărie, programul i-a cucerit cu siguranță pe spectatori.

Spectacolul copiilor a fost completat de invitați speciali, veniți de la Horezu sau Jilava, care au prezentat un spectacol artistic de colinde româneşti şi cântece tradiţionale de Crăciun. La finalul spectacolului, în aplauzele copiilor, Moş Crăciun cel bun şi darnic a venit încărcat de daruri, pe care le-a împărţit copiilor, spre bucuria şi mulţumirea acestora.

În luna decembrie, Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României organizează, în fiecare an, astfel de evenimente, menite să contribuie la conservarea și promovarea patrimoniului cultural românesc.

Spectacol artistic

Invitați:

  1. Ansamblul folcloric ”Plai românesc” – a prezentat un colaj de dansuri și obiceiuri din Moldova: capra, ursul, căiuți, mascați (măști moldovenești);
  2. Clubul Copiilor din Horezu – a prezentat o suită de dansuri populare din Oltenia și Ardeal, a venit cu un grup de colindători, un grup de călușari și a cântat colinde la saxofon și nai;
  3. Trupa Dinasty și The Lollipops au pus în scenă două dansuri sub coregrafia Alinei Cimpoieru;
  4. Nicholas Obedeanu Mihalache, micul Chopin de România a interpretat 2 melodii de iarnă la pian;
  5. Grupul vocal Melo Alegria și membrii săi au cântat colinde și cântece de iarnă;
  6. AVA (Andreea Avarvari, fost cursant FDVDR) si copiii pe care ea ii pregatește au interpretat piesele ”All I want for Christmas is you” si “O veste am adus”.

Expoziția “România, materie-spirit-esență”, dedicată Centenarului Marii Uniri, a cuprins lucrări realizate de copiii care participă la cursul de ”Arte Vizuale” din cadrul ”CLUBULUI DE EXCELENȚĂ”.

Expoziția a avut loc în foaierul Cercului Militar, pe toată perioada spectacolului și a fost gândită ca un spațiu de sinteză al României, organizat pe 3 coordonate importante:

– secțiunea materială, care implică valorile tangibile care caracterizează spațiul autohton, precum peisaje specifice, arhitectură românească, porturi tradiționale, artefacte;

– secțiunea spiritului, factorul ideal al existenței care se manifestă prin artă, literatură, poezie, muzică, stiință dar și prin tradiții, dansuri populare și obiceiuri;

– secțiunea esenței, elementele care constituie fundația identității noastre, precum religia, simbolurile, mitologia românească, simbolistica dacică.

Pe lângă expoziția ”CLUBULUI DE EXCELENȚĂ”, au fost expuse și lucrări realizate de copiii de la Clubul Copiilor Horezu (lucrări specifice zonei).

 

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.