Patru fotografi români, pe lista scurtă a premiilor Sony World Photography 2014

Fotografii români Vlad Eftenie, Iringo Simon, Bogdan Ivan şi Roibu Grigore se află pe lista scurtă a ediţiei din 2014 a premiilor Sony World Photography, una din cele mai importante competiţii de fotografie din lume.

foto: Bogdan Ionut Anghel

Astfel, fotografii români Vlad Eftenie (categoria Low light), Bogdan Ivan (categoria Oameni) şi Roibu Grigore (categoria Panoramă) se află pe lista scurtă a secţiunii Open, o competiţie deschisă tuturor fotografilor, în care jurizarea ţine cont de o singură fotografie. Juriul a selectat până la zece imagini pentru fiecare categorie.

Totodată, Iringo Simon se află pe lista scurtă a secţiunii Youth, categoria Cultură. Competiţia este deschisă fotografilor cu vârste mai mici de 20 de ani, iar imaginile sunt jurizate de Organizaţia Mondială Pentru Fotografie.

Câştigătorii secţiunilor Open şi Youth vor fi anunţaţi pe 18 martie.

Câştigătorii categoriei profesionale şi ai râvnitelor premii L’Iris D’Or/ Sony pentru Fotograful anului vor fi anunţaţi la gala din 20 aprilie, care va avea loc în Londra.

Câştigătorul distincţiei L’Iris D’Or va primi 25.000 de dolari, iar Fotograful anului va primi 5.000 de dolari. De asemenea, toţi câştigătorii vor primi cel mai nou echipament fotografic Sony.

Anul acesta, fotografi din 166 de ţări au trimis aproape 140.000 de imagini, înregistrându-se astfel cel mai mare număr de înscrieri din istoria celor şapte ani ai concursului. Dintre acestea, juriul a selectat o listă reprezentativă a celor mai bune lucrări fotografice din întreaga lume.

W. M. Hunt, preşedintele juriului de onoare, a spus că lista finală este “o reprezentare complexă şi diversificată a fotografiei internaţionale, realizată de un grup internaţional de practicanţi”.

Toate imaginile de pe lista finală vor fi expuse la Somerset House, Londra, între 1 şi 18 mai, ca parte a expoziţiei Premiile Mondiale Sony World Photography. Biletele pentru expoziţie pot fi cumpărate de pe www.worldphoto.org/2014exhibition.

De asemenea, fotografiile câştigătoare vor fi tipărite de Metro Imaging, sponsorul principal al concursului.

Totodată, imaginile finaliste şi câştigătoare vor fi publicate în ediţia din 2014 a volumului Premiile Sony World Photography.

World Photography Organisation (WPO) oferă suport pentru fotografii profesionişti şi amatori, respectiv studenţii de fotografie, oferind o platformă globală de comunicare pentru industria foto, unde pot discuta despre curentele actuale din fotojurnalism, fotografie artistică şi fotografie comercială. WPO derulează iniţiative şi programe variate în cadrul comunităţii globale, inclusiv programe comerciale, culturale şi educaţionale, desfăşurând şi activităţi culturale la care poate participa publicul. La ora actuală portofoliul WPO include Sony World Photography Awards, Competiţia World Photography Student Focus şi Youth on Assignment. În plus, WPO a lansat recent Photo Shanghai, primul Art Fair internaţional din Asia şi Pacific dedicat fotografiei.

sursa: mediafax.ro