INTERVIU cu Valentina Stan: ,,Arta este cea mai profundă expresie a creativității umane”

Valentina Stan este studentă în anul doi la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București și profesor de arte vizuale, în cadrul ”Clubului de Excelență” al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Mereu cu zâmbetul pe buze, plină de entuziasm și dedicare, Valentina le cultivă săptămânal dragostea față de artă și talentul plastic copiilor și tinerilor participanți la curs, contribuind activ la dezvoltarea simțului artistic al acestora.

 Care este scopul Cursului de Arte Vizuale?

Arta, în sine, este cea mai profundă expresie a creativității umane. Cursul de Arte Vizuale are ca scop principal descoperirea și cultivarea talentului și pasiunii pentru artele vizuale ale fiecărui participant. Este menit să ofere sprijin, atât din punct de vedere profesional, cât și moral, în călătoria lor artistică.

Cu toții putem fi creativi în modul nostru unic personal, indiferent de domeniul în care activăm

Cum vine acest curs în ajutorul copiilor? Care sunt beneficiile pe care ei le obțin prin participarea la acest curs?

Cursul de arte vizuale este un spațiu creativ, care ajută copii să evolueze, atât din punct de vedere artistic, cât și personal. Copiii dispun de cursuri interactive, care îmbină noțiunile de bază de desen, pictură și alte tehnici creative, cu noțiuni de istoria artei și referințe la cultura universală. Participanții experimentează tehnici diverse, menite să le dezvolte spiritul creativ.

Cursurile se desfășoară într-o atmosferă nonformală, primitoare și călduroasă, deoarece considerăm că un ambient rigid specific sistemului tradițional de școlarizare impune limitarea, într-o anumită măsură, a creativității. Prin comunicare, dialog deschis și joc, reușim să cream o atmosferă relaxantă pentru micuți, astfel încât aceștia se simt ca acasă. Încurajez exprimarea liberă a opiniei și încerc să le fiu mereu alături, pentru a le putea răspunde la toate întrebările.

În cadrul acestui curs, ce este mai important: talentul sau creativitatea?

Niciuna dintre cele două. Cele mai importante elemente sunt pasiunea pentru artele vizuale și exercițiul repetat. Talentul reprezintă, desigur,  un avantaj, dar nu este primordial. A avea talent nu certifică succesul în domeniul artelor vizuale. Talentul trebuie cultivat prin exercițiu și adunare de cunoștințe.

Creativitatea este o trăsătură specific umană și nu aparține strict mediului artistic. Prin creativitate înțelegem factura de a inventa, inova și, implicit, evolua. Cu toții putem fi creativi în modul nostru unic personal, indiferent de domeniul în care activăm. Activitățile din cadrul cursului sunt special formulate pentru dezvoltarea creativității, acestea cuprinzând prezentări interactive, vizite la muzee, galerii și ateliere în aer liber.

Arta influențează felul în care gândim, cum ne purtam, ce alegem să facem                           

Care sunt modalitățile prin care îi faci pe copii să se îndrăgostească de artă și pictură?

Dragostea pentru artă trebuie cultivată încă din copilărie. Astfel, eu le povestesc despre curentele artistice și cum au apărut ele, le povestesc despre cum arta este un martor al epocii în care a fost creată și cum influențează arta felul în care gândim, cum ne purtam, ce alegem să facem. Îi învăț să vadă frumusețea muncii lor și să descopere noi modalități prin care pot învăța despre artă și despre propria lor instanță creativă.

Povestește-ne o întâmplare sau o amintire frumoasă din cadrul Cursului de Arte Vizuale. 

Întâmplările frumoase nu sunt rare la noi la curs, însă mereu îmi aduc aminte cu bucurie vizita la Muzeul Satului din București. Aceasta a fost un bun prilej pentru a le vorbi copiilor despre tradițiile românești, despre cultura materială românească și despre istoria artei românești. Împreună cu copiii, am făcut schițe în curte, așezați pe iarbă. În mijlocul naturii, copiii s-au relaxat și și-au dat frâu liber imaginației.

 

 

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.