GÂNDUL: Cornel Amariei, câştigătorul campaniei „România are şansă”

Articol publicat în Gândul pe 16 iunie 2010

Nu se aştepta la premiu şi spune că nu e “vina” lui că a câştigat. Cornel Amariei se pregăteşte acum pentru admiterea la MIT, de unde vrea să se întoarcă în România cu un alt statut.

Cornel Amariei, adolescentul de 16 ani care, printre altele, creează roboţi premiaţi la multiple concursuri internaţionale, este câştigătorul campaniei “România are şansă”. Cornel a primit peste 20.000 de voturi din partea cititorilor Gândul şi a fost favoritul juriului care a evaluat cele 20 de poveşti prezentate în timpul campaniei. “Nu este vina mea că am câştigat, dar mă bucur pentru asta”, a spus Cornel în momentul în care i s-a înmânat cecul în valoare de 2.500 de euro din partea sponsorului ING Asigurări de viaţă.

Cornel a adăugat că a citit fiecare reportaj al campaniei, a descoperit că îi cunoaşte pe unii dintre tinerii prezentaţi, dar că nu s-a aşteptat să fie chiar el câştigătorul. De aceea nici nu ştie ce să facă cu banii. “Sunt încă uimit că sunt eu câştigătorul. Am participat la multe concursuri şi mereu, când mă prezint la un concurs, îmi propun să îl câştig. Dar asta depinde de mine, în cazul de faţă eu nu am avut nimic de făcut şi de aceea am încercat să nu-mi fac speranţe. Nu ştiu încă ce voi face cu banii”, a spus Cornel. Câştigătorului i s-a înmânat cecul în valoare de 2.500 de euro şi un tort pe care scria “Felicitări Cornel”. “Cred că o să-mi mănânc numele”, a spus acesta.

“Mă întorc în România ca fost student la MIT”

Cornel Amariei mai are doi ani de liceu, după care urmează să aleagă la ce facultate să meargă. Adolescentul de 16 ani spune că s-a gândit de mult la acest următor pas din viaţa lui. “Prima opţiune ar fi MIT (Massachusetts Institute of Technology). Mai departe nu m-am gândit. Însă, dacă ajung acolo, o să mă pot întoarce în România cu un alt statut şi mi se vor deschide alte oportunităţi”. Cornel nu doar visează la MIT, ci învaţă de mai bine de un an pentru asta. În afara cursurilor de la Liceul Internaţional de Informatică, acesta se instruieşte după curriculumul american, care să-l ajute să se familiarizeze cu examenele pe care trebuie să le treacă pentru a urma o facultate din SUA. În afara cursurilor şi a roboţilor pe care îi construieşte, timpul lui Cornel este dedicat multor altor activităţi.

Cântă la chitară, înoată (a făcut înot şi polo de apă). O altă mare pasiune este fotografia. “Am avut un aparat profesional, dar a fost furat anul trecut. Poate că o parte din banii câştigaţi acum o să-i folosesc pentru un nou aparat”, povesteşte Cornel. Apoi, timpul său este dedicat altor activităţi benevole. Predă cursuri la liceul unde învaţă, predă cursuri de robotică şi la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, este membru în Fundaţia de excelenţă Dan Voiculescu, membru în conducerea Clubului de Robotică şi Inginerie al Politehnicii. Pe lângă toate acestea se ocupă de organizare atunci când el şi echipa sa pleacă la concursuri în străinătate.

Când îi mai rămâne timp şi de prieteni? De obicei, chiar în timpul concursurilor. Cornel spune că are prieteni printre concurenţii din alte ţări. Mulţi turci, filipinezi, o vreme s-a înţeles foarte bine şi cu un afgan. “Distracţia ţine de obicei până când se dau premiile. Pentru că toţi vrem să câştigăm. Apoi ne împrietenim din nou”, spune Cornel. Despre amicul afgan spune că a primit 10.000 de dolari din partea statului, pentru o medalie obţinută la un concurs. Despre el, statul român nici nu ştie că există.

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.