CLUBUL EUROPEAN PENTRU TINERI – educație pentru o cetățenie europeană

Cu ocazia ”Zilei Europene a Limbilor” 2018, Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a lansat ”CLUBUL EUROPEAN PENTRU TINERI”, un spațiu de formare, comunicare, informare, deschidere culturală, interacțiune și integrare a valorilor europene.

Programul este dedicat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani și își propune să contribuie la ridicarea standardelor calitative ale educației informale și nonformale, prin stimularea și potențarea competențelor cheie ale acestora și dezvoltare comunitară în rândul societății civile europene.

Prima activitate din cadrul acestui program a fost un Atelier de Debate, susținut de tineri care au participat la cursul de limba engleză din cadrul ”Clubului de Excelență” al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României și care au obținut deja Certificatul de Competențe Lingvistice Cambridge.

Tema acestei prime dezbateri, care s-a desfășurat în limba engleză, a fost: Merită realizată investiția financiară a Uniunii Europene în Programele Educaționale Erasmus+?. Tinerii participanți la dezbatere au scăpat de emoțiile vorbitului în public și s-au lăsat antrenați în artele argumetării, retoricii și storytelling-ului.

În cadrul Clubului European vor avea loc o serie de activități dedicate tinerilor, într-un spațiu nonformal de comunicare și interacțiune, în spiritul valorilor europene. Periodic vor fi organizate diverse întâlniri culturale, sesiuni de informare, concursuri, expoziții pe teme de interes european, schimburi de exepriență, dezbateri/mese rotunde, dezvoltarea unor parteneriate şi acţiuni comune cu școli și licee, vizite de studiu.

Scopul proiectului este acela de a creştere calitatea educaţiei pentru o cetăţenie europeană promovând toleranţa, solidaritatea, egalitatea, pluralismul european, protecţia mediului şi patriotismul naţional.

Printre obiectivele ”CLUBULUI EUROPEAN” se numără: necesitatea promovării valorilor Uniunii Europene în rândul tinerilor şi a informării cu privire la instituţiile şi politicile structurilor europene, nevoia creării unui cadru critic de analiză şi participare la dezbaterile europene asupra unor teme de interes general, necesitatea formării unui context favorabil implicării tinerilor în proiecte europene şi în platforme civice europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *