ARTA FOTOGRAFICĂ sau cele 1000 de cuvinte din spatele unei fotografii

,,Încercăm să nu trecem nepăsători pe lângă ce se întâmplă în jurul nostru, frumos sau mai puțin frumos, plăcut sau nu, fascinant sau dezamăgitor, să redăm viața de zi cu zi, așa cum o percepem în momentul în care apăsăm declanșatorul aparatului de fotografiat, digital sau analog, în culori sau alb-negru. Pe scurt, învățăm să privim ceea ce vedem. Comunicăm.” – Dan Marinescu, Fotoreporter și Coordonator al Cursului de Artă Fotografică din cadrul ”CLUBULUI DE EXCELENȚĂ”.

Cursul de artă fotografică este un curs atipc, interactiv, bazat în proporție de 80% pe activități practice. Cursul își propune să dezvolte nivelul mediu de cunoștințe al participanților în domeniul fotografiei, întrucât prin practică și studiu temeinic, fotografia capătă o altă latură artistică.

Compoziția, cromatica, dinamica și, de ce nu, natura moartă, alcătuiesc, alături de noțiunile tehnice, o notă concordantă foarte apreciată de cursanți. Fiecare dintre modulele teoretice este însoțit de module practice, astfel încat informația să ajungă cât mai completă și nealterată la cei dornici de a îmbina noțiunile tehnice cu cele artistice.

Fotografia alb-negru, cu tot farmecul ei, este analizată de la începuturi pâna în prezent, misterele camerei obsucure fiind deslușite prin implicarea în procesul fotografic analogic, pe tot parcursul lui, de la developarea filmului pâna la transpunerea pe hârtie a imaginii mult așteptate.

Nici tehnicile digitale, nici prelucrarea computerizată a imaginii nu sunt tratate altfel decât cu maxim interes.

Alături de cordonator, cursanții dezvoltă împreună modalități și tehnici de obsevare a spațiului înconjurător, de sporire a atenției distributive, chiar și al spiritului critic, în esența lui.

Fotografia face parte dintr-o lume a contrastelor, inepuizabilă, dar și fermecătoare, în care fotograful căută să dea sens imaginilor pe care le privește, înainte de a le împărtăși cu ceilalți privitori. Ochiul trebuie să vadă compoziția ca o expresie a ceea ce îi oferă viată și trebuie să intuiască, când să declanșeze. Acesta este momentul unic de creativitate al fotografului.

Prin intermediul cursului de artă fotografică, copii au ocazia să dea frâu liber imaginației și sunt provocați să încerce să deslușească cele 1000 de cuvinte din spatele fiecărei imagini.

Participanții sunt atrași de faptul că găsesc informații despre tot ce înseamnă fotografia, de la elemente grafice și compoziție, la aspectele tehnice sau utilizarea accesoriilor aparatelor fotografice, dar și modalități de a le pune în practică, informații  pe care nu le găsesc în mediile online sau în cărti de specialitate scrise sau traduse într-un limbaj anevoios și greu de înțeles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *