Dezbate România ed. a III-a


CONCURS DE DEZBATERI PENTRU TINERI

O nouă invitație la dezbateri într-un cadru informal,  în care vocile tinere îşi pot exprima inteligenţa, creativitatea şi, de ce nu, viziunea: Dezbate România, editia a III-a.

Şi de această dată, marile teme ale dezbaterii publice, subiectele prezente în societatea românească, vor constitui punctul de pornire asupra cărora studenții sunt încurajați să reflecte, să dezvolte o gândire critică și argumentativă.

Desfășurarea concursului:

Concursul se desfășoară sub forma unei serii de patru dezbateri la care participă studenţi din toate mediile universitare, indiferent de anul de studiu sau forma de învăţământ (inclusiv studenții la master). În cadrul fiecarei dezbateri vor exista două echipe, (fiecare formată din 4 membri și opțional, o rezervă), una afirmatoare şi una negatoare care, în funcție de calitatea sa, va argumenta în sprijinul sau împotriva ipotezei propuse spre dezbatere.

Juriul concursului:

Are un rol esențial în a ghida dezbaterile astfel încât, să ofere noi perspective asupra argumentării, urmărind testarea capacităţii de adaptare a concurenților și spontaneitatea acestora. Și de această dată, juriul va fi format din specialiști în comunicare, din personalități ale lumii academice și cunoscuți formatori de opinie.
Premii:
Toţi tinerii care participă la concurs vor primi diplome şi premii din partea fundatiei şi de la partenerii concursului. Echipa câştigătoare va fi răsplătită cu un premiu de 1.000 de euro.
Premii speciale:
- premiul pentru cel mai bun discurs – se va acorda la finalul fiecărei dezbateri, unuia dintre tinerii participanți,
- premiul pentru cea mai populară echipă participantă la concursul Dezbate România;
- un premiu pentru cel mai bun discurs susținut de catre unul dintre membrii echipelor participante pe întreaga durata a concursului Dezbate România.
La această ediție, membrii juriului își rezervă dreptul de a acorda premii speciale la fiecare dezbatere acelora dintre concurenți care se vor remarca.

Înscrierea în concurs:

Pentru a participa la concurs, tinerii (grupați în echipe formate din 4 sau 5 studenți – care pot fi de la facultăți diferite) vor completa până pe 31 octombrie FORMULARUL DE CONCURS și vor argumenta pro și contra următoarea ipoteza: “Democrația este un lux”. Selecția concurenților se va desfășura în două etape.

În prima etapă, fiecare echipă va fi evaluată în funcție de  încadrarea în tema propusă în formularul de înscriere spre a fi argumentată, originalitatea argumentării, logica argumentelor precum și respectarea normelor gramaticale ale limbii române.

Primele 16 echipe (în ordinea punctajelor) se vor califica pentru faza următoare a selecţiei, în care echipele vor fi invitate la sediul Fundației Dan Voiculescu pentru a susține o dezbatere demonstrativă. În urma acesteia, vor fi anunțate cele opt echipe care vor participa la cea de-a treia ediţie a concursului “Dezbate România”.

Rezultatele selecţiei celor 16 echipe semifinaliste vor fi anunţate pe data de 1 noiembrie 2011, la orele 17:00. În perioada 2-3 noiembrie 2011 va avea loc cea de-a doua etapă a selecției iar pe 4 noiembrie 2011, la orele 17:00 vor fi anunțate cele 8 echipe care vor intra în concurs.

Pentru informații legate de derularea dezbaterilor, de criteriile de evaluare, vă rugăm să consultați regulamentul de desfășurare a concursului și regulile de desfăşurare a unei dezbateri.

Calendarul concursului:

17 – 31 octombrie 2011 – înscrierea echipelor in concurs, pe site-ul www.fundatiadanvoiculescu.ro
1 noiembrie 2011anunțarea celor 16 echipe semifinaliste
2 – 3 noiembrie 2011 – a doua etapă de selecție
4 noiembrie 2011anunțarea celor 8 echipe care vor participa la Dezbate Romania editia a III-a și tema primei dezbateri
10 noiembrie 2011prima dezbatere
17 noiembrie 2011a doua dezbatere
24 noiembrie 2011a treia dezbatere
29 noiembrie 2011a patra dezbatere

 8 decembrie 2011 – semifinalele
15 decembrie 2011 – finala concursului si desemnarea echipei câştigătoare

“DEZBATE ROMÂNIA ” este un proiect iniţiat și susținut de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României şi Societatea Civilă pentru Educaţie şi Informatizare

Partenerii acestei editii: Cambridge University Press, Fischer International, Diverta, Senatul Studentesc al Academiei de Studii Economice Bucuresti, Asociatia Studentilor din Universitatea din Bucuresti, Uniunea Studentilor din Romania, Liga Studenților din Universitatea de Stiințe Agronomice și Medicină Veterinară, Asociatia Studentilor la Istorie ”Dacia”, Asociatia Studentilor in Stiinte Politice din Universitatea Bucuresti, Clubul Studentilor din Universitatea Romano-Americana.

Parteneri media: Radio Zu, calificativ.ro, studentie.ro, onlinestudent.ro, PresainBlugi.ro, BizChannel.ro, Scoalaedu.ro

Spot TV:

Tags: , , , , , , , , , , ,

8 Responses to " Dezbate România ed. a III-a "

 1. [...] o mare bucurie și mândrie în același timp: studenții săi au câștigat competiția Dezbate România ediția a III-a. Şi de această dată, marile teme ale dezbaterii publice, subiectele prezente în societatea [...]

 2. [...] Vezi cum detalii, fotografii și înregistrări de la Dezbate România ediția a III-a [...]

 3. [...] intreaga tara sunt provocati sa se inscrie la o noua editie a concursului de dezbateri și oratorie “Dezbate Romania”. Inscrierile se fac online, pe http://www.fundatiadanvoiculescu.ro, pana pe 31 octombrie 2011. Concursul [...]

 4. Anca spune:

  Cate cuvinte poate avea discursul pe tema data?

  FDVDR: Argumentare pro si contra a ipotezei: „Democratia este un “lux” trebuie sa aiba maxim 1.000 de caractere.

 5. Maria spune:

  Pot participa si elevi? De gimnaziu sau liceu?

  FDVDR: Da, intr-o editie viitoare destinata lor. In prezent, la Dezbate Romania editia a III-a se pot inscrie numai studenti, din toate mediile universitare, din ciclu licenta si master.

 6. [...] Detalii despre regulament si inscriere puteti gasi aici. [...]

 7. [...]  Citeste noutățile celei de-a treia ediții a concursului DEZBATE ROMANIA  [...]

Lasa un comentariu

 

Copyright © 2011 Fundatia Dan Voiculescu pentru dezvoltarea Romaniei. Toate drepturile rezervate.