1 DECEMBRIE – un simbol al unității de neam și de credință

decembrie este Ziua Naţională a României şi are o însemnătate specială pentru românii de pretutindeni. Această zi marchează unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, în anul 1918, și va rămâne în istorie ca un simbol al unității de neam și de credință.

La 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba-Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România și a cerut organizarea sub forma unui singur stat național. Vasile Goldiș rostește cuvântarea solemnă, încheiată cu un proiect de rezoluție, care începe cu cuvintele: “Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România”.

La Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia au asistat peste 100.000 de participanți, care au primit cu entuziasm și aplauze hotărârea de unire a Transilvaniei cu România.

Legea Unirii a fost ratificată ulterior, prin decret de lege, pe data de 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinand. Legea a fost votată apoi de către Adunarea Deputaţilor, în şedinta din 29 decembrie 1919. Data de 1 decembrie a fost adoptată ca Zi Națională în anul 1990.

În 2018, comemorăm CENTENARUL MARII UNIRI, 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român.

În acest an unic pentru România, toți cei care simt și iubesc românește sărbătoresc efortul susținut al întregului popor, de-a lungul timpului, năzuința românilor de a înfăptui Marea Unire, credința românilor care i-a unit într-un singur stat, tenacitatea liderilor și a elitelor românești care au făcut ce a fost cu putință pentru ca visul Unirii să devină realitate, jertfa și eroismul nostru ca popor.